Alles wat je aandacht geeft groeit | Coach Daisy

Dit geldt zowel voor positieve als negatieve gedachten en acties. Daarom is belangrijk dat je je bewust bent van je manier van denken. Met gemiddeld 50 gedachten per minuut lijkt dit een onmogelijke opgave, maar veruit het merendeel van je gedachten zijn repeterend. En het merendeel hiervan zijn vervolgens ook nog eens negatieve gedachten. Denken is vaak onze grootste energielek.

Je gedachten hangen vaak samen met je verwachtingen. Het willen voldoen aan verwachtingen van jezelf en van anderen. Bewegingen net zo ‘perfect’ uit willen voeren als een ander, geen pijn voelen tijdens het releasen van fascia en vooral zo snel als mogelijk resultaat zien en voelen zijn verwachtingen die ik vaak in de trajecten met klanten tegenkom. Patronen die in tientallen jaren zijn opgebouwd in een maand opgelost willen hebben. Hollen in plaats van stilstaan. Schelden in plaats van voelen. Compenseren in plaats van realiseren.

En uiteraard loop ik hier zelf ook tegenaan. Ook ik zweef niet hele dagen op een roze wolk met alleen maar fijne gedachten. Ook ik worstel met gedachtenpatronen waar ik het liefst zo snel mogelijk van af zou willen. En zoals je leest, komen daar ook weer onrealistische verwachtingen bij. Het enige dat we kunnen doen, is dit soort patronen herkennen, erkennen en vervolgens aandacht geven aan de positieve gedachten die hieruit voortvloeien. Een moment stilstaan bij je gedachten en in het nu te zijn. De waarde van een proces zit namelijk niet in het proberen. De waarde ligt in het opnieuw proberen nadat het is mislukt. Vallen en weer opstaan. Terugkijken en zien hoeveel je eigenlijk geleerd hebt en dus ook gegroeid bent. En dat je volle aandacht geven.