Biomechanica: “De leer van krachten en het effect van krachten op het menselijk lichaam”.

Nu net het onderdeel dat ik behoorlijk lastig vond tijdens mijn eerste opleiding tot Fitnesstrainer! Toch bleef ik hier onbewust veel mee bezig toen ik eenmaal werkzaam was binnen het vakgebied. Waarom moet een oefening juist zo en niet anders? Wat is dan het verschil? Waarom wil je dat juist die spiergroep wordt aangesproken? Waarom krijgen sporters vaak pijn bij een bepaalde oefening? Waarom kan persoon X deze oefening wel en persoon Y niet? Het begrijpen van biomechanica is de basis van alle soorten training. Met behulp van biomechanica kan ingeschat of berekend worden hoe een oefening makkelijker, moeilijker en veiliger gemaakt kan worden. Je kunt hier oneindig veel over lezen, maar uiteindelijk zul je het in het werkveld moeten doen door te proberen, te leren en vooral heel goed te luisteren. Het heeft bij mij zeker twee jaar geduurd voordat ik anatomie en biomechanica écht begreep. Dat gaf mij ook het inzicht dat de richting die ik op ging, mijn blessures (whiplash, zwaar gekneusde bekken en onderrug) die ik vorig jaar april opliep, niet zou oplossen. Krachttraining ging op zich wel, maar het voelde gewoon niet meer lekker, er klopte iets niet. Ook boekte ik totaal geen progressie in kracht. Mijn regelmatige bezoekjes aan osteopaat hielden mij op de been, maar daar was dan ook alles wel mee gezegd.

Voor iemand die ontzettend veel voldoening en vooral mentale kracht uit krachttraining haalde, was het niet zo eenvoudig om dat zo maar op te geven en buiten de vaste kaders te gaan denken. Toen kwam ik bij een andere manier van trainen uit. Ik volgde deze biomechanica professionals al een aantal jaren, maar zag het altijd als een stap te ver voor mij. Na wat dieper onderzoek en flink wat uren gelezen en gekeken te hebben naar de werk- en denkwijze was ik ervan overtuigd dat dit juist heel goed bij mij past. En zo begon ik aan de eerste cursus van. Het was gelijk een zware dobber, want ik moest twee maanden stoppen met al mijn trainingen. Dat vond ik wel even lastig, maar uiteindelijk heb ik mij er toch aan kunnen overgeven en ben ik er vol voor gegaan. Er zijn nu eenmaal geen makkelijke oplossingen voor ingewikkelde problemen!

Het draait uiteindelijk om mentale en fysieke houding en training. Door elementen als zwaartekracht, stress, emotionele bagage en verkeerde bewegingspatronen die we keer op keer, dag in dag uit blijven herhalen, functioneert ons lichaam nauwelijks zoals het bedoeld is. We bewegen en trainen voornamelijk voor- en achterwaarts. Zijwaartse en rotatiebewegingen doen we zelden. Terwijl ons lichaam hier juist voor zijn gemaakt! Je spieren worden over je gehele lichaam omsloten door een soort van web van fascia (bindweefsel). Met disfunctionele bewegingspatronen maak je knoopachtige verdikkingen aan en wordt de bewegingsuitslag van de spier beperkt. Deze knopen moeten eerst opgelost worden zodat de spier weer beweeglijker wordt en nieuwe patronen kan aannemen. Dit gebeurt middels myofascial release (MFR), waarbij je druk gaat uitoefenen op deze pijnlijke punten met bijvoorbeeld een lacrosse bal, medicijnbal, theracane of andere tools. Statisch stretchen en corrigerende oefeningen zijn hierna de volgende stap.

En dat is pas de basis. Als de basis goed staat en je de corrigerende oefeningen goed en gecontroleerd uit kunt voeren, ben je klaar om te beginnen met trainen. Het punt waarop ik mij nu bevind. Na twee maanden braaf het programma te hebben gevolgd, werd het ook tijd voor een foto-update. Het moment waarop ik pas echt zag wat het allemaal heeft gedaan. Naast dat ik geen pijnklachten meer heb gehad gedurende deze periode en bewegen in het algemeen beter aanvoelde (met name tijdens mijn personal trainingssessies), heeft ook mijn postuur een veel betere houding gekregen. Hieronder zie je het verschil tussen januari, 31 juli (2 weken FP) en 13 september (2 maanden FP). Daar waar eerst mijn rechterschouder naar onderen en achteren hing en mijn rechterheup omhoog kantelde (en alle problemen die dit vervolgens weer veroorzaakte), sta ik na 2 maanden functionele training al veel beter uitgelijnd. Het compressieprobleem in mijn rechterkant is giga verbeterd. Zo ook van afhangende naar ontspannen schouders die dichter tegen mijn ribbenkast rusten. Er zijn nog meer dan genoeg verbeterpunten, maar deze vooruitgang in relatief korte tijd, zijn wat mij betreft een uitstekend begin!

4 jan | 31 juli (2 wk FP) | 13 sept (2 mnd FP)

En niet alleen ik, ook mijn klanten boeken vooruitgang met hun houding en pijntjes die verdwijnen! Dit betekent overigens niet dat ik al mijn kennis over krachttraining over boord gooi, maar wel dat de focus verschuift naar bewust bewegen en trainen. Slimme keuzes maken en kennis en ervaring combineren. Niet uit gewoonte handelen en trainen, omdat krachttraining nu eenmaal zo goed voor je is. Er leiden meer wegen naar succes en pijnvrij sporten. Ieder zal hier zelf zijn keuze in moeten maken. Ik kan niet meer dan de juiste handvatten aanreiken. 😊

Ik kijk uit naar wat het mij allemaal nog meer gaat brengen! Nieuwsgierig geworden of wil je het graag zelf eens ervaren? Stuur mij dan een bericht!