Het vernieuwen van de richting, structuur en mogelijkheden van ons lichaam brengt vrijwel iedere keer weerstand met zich mee. Ik hanteer een pittige intakeprocedure waarin ik duidelijk maak dat ik niet de typische personal trainer ben en ik maak zoveel mogelijk van het proces op voorhand duidelijk. Het is namelijk niet vanzelfsprekend om iemand zo maar in diepe overgave te laten gaan en daarin hun kracht te laten vinden. Je moet al een bepaald bewustzijnsniveau hebben bereikt om aan zo’n proces te beginnen. Het is namelijk een confronterend en pijnlijk proces, zowel op lichamelijk en mentaal vlak.

En toch blijft het lastig voor nieuwe klanten om volledig te begrijpen wat het proces inhoudt en nog belangrijker, om het vervolgens daadwerkelijk te doen. Waarom? Omdat ik dingen van ze vraag die ze niet kennen. Daar waar we door de maatschappij, en nog meer door social media, verteld worden dat zo veel en intensief mogelijk bewegen het beste voor ons is, vertel ik ze juist het tegenovergestelde.

Iedereen heeft verkeerde beweegpatronen door verklevingen in onze fasciastructuren, dat alle spieren en organen omhult en alles in het lichaam met elkaar verbindt. Deze verklevingen hebben we doordat we niet meer bewegen zoals het bedoeld is volgens onze blauwdruk: onze biomechanica. We zitten veel en nog veel erger, we hangen merendeel van onze tijd voorover gebogen op onze telefoons, laptops en tablets. Dit zal eerst moeten worden opgelost. Bewegen in de verkeerde beweegpatronen resoneert de titel van dit blog: dan doe je wat je altijd al deed en kreeg je dus ook wat je altijd al kreeg.

Klanten gaan door een reactieproces wanneer ze worden geconfronteerd met veranderingen. Ze gebruiken onbewust ontwikkelde afweermechanismen om zichzelf te beschermen tegen verandering en het gevoel van angst bij verandering. De noodzaak van de verandering wordt ontkent of de gevolgen van het probleem onderschat. Veelal verandert het proces door gesprekken te voeren en resultaten te tonen naar acceptatie dat er iets moet veranderen, maar met deze verandering zijn ze nog steeds niet blij omdat het onzekerheid en pijn met zich meebrengt. En vooral, omdat ze vasthouden aan wat ze kennen: ik moet toch meer bewegen om resultaten te boeken?! En ik kan het niet vaak genoeg benoemen, maar fascia releasen is niet leuk en sexy, het is fysiek heel pijnlijk in het begin en mentaal ontzettend lastig.

Het vraagt vertrouwen in mij als coach en het proces waarin ze zich bevinden. Als mijn klanten eenmaal na een fase van moedwillige inzet doorzetten, volgen de resultaten vanzelf. Uiteindelijk worden de voordelen van de verandering dan duidelijk en verhoogt dit de inzet, het vertrouwen in mij, en wellicht nog belangrijker, het vertrouwen in henzelf. En dan boeken we ineens driedubbele winst!