“Wat is dat toch waar jij je mee bezighoudt?” Deze vraag krijg ik de laatste tijd steeds vaker.
Bewegen volgens de biomechanica van de mens, zoals wij bedoeld zijn om te bewegen!

Dit blijkt toch lastig te begrijpen voor de meesten. We kennen wat we zien of zelf ervaren hebben. Zoals fitness, yoga of fysiotherapie. Isoleren van spieren, deze rekken en strekken of manipuleren. Wat we kennen draait vaak maar om één enkel onderdeel of hooguit een combinatie van een paar aspecten zoals: uiterlijk, lenigheid, mobiliteit, kracht, cardio, herstellen, afvallen, spiermassa en ga zo maar door.

Wat we hierbij telkens vergeten is ons bindweefsel, dat wat ons bij elkaar houdt: fascia. Fascia is het weefsel dat alle spieren en organen omhult en alles in het lichaam met elkaar verbindt. Fascia is niet sexy, niet cool en al helemaal niet populair, in welke discipline dan ook. Waarom? Omdat het zoveel ingewikkelder is dan enkel één spier of hooguit een spiergroep trainen. Of herstellen. Of stretchen. We willen snel resultaat, anderen laten zien hoe goed we eruit zien. En we willen nog sneller van onze pijn af.

Bij bewegen volgens je eigen blauwdruk, het natuurlijke mechanisme van de mens, lijkt het tempo in het begin lager in vergelijking met de fitnessindustrie. Als je consequent je fascia en je biomechanica respecteert kan het echter snel gaan. Houding, kracht, mobiliteit, lenigheid, cardiovasculair vermogen, genezingsproces, alles gaat dan vooruit. Tegelijkertijd.

Een borstoefening is niet enkel een borstoefening meer. Deze fasciaverbinding loopt bijvoorbeeld van je borst naar je buik, naar de binnenkant en vervolgens naar de voorkant van je been. En tegelijkertijd worden je rug, bil en achterkant van je benen ook nog eens meegenomen. Het is onmogelijk om één spier te isoleren als je het principe van biomechanica eenmaal begrijpt. Er is echter geen hoeveelheid tekst die op kan boksen tegen de ervaring en resultaten. Je zult het moeten ondergaan om het echt te begrijpen!