“Consciëntieus. Bijvoeglijk naamwoord: grondig, zorgvuldig, nauwgezet. Consciëntieus zijn houdt in dat iets nauwkeurig of gewetensvol wordt gedaan.”

Onlangs kreeg ik middels dit woord het compliment over hoe ik werk. Het zette mij niet alleen aan het denken over de letterlijke betekenis hiervan, maar ook over wat het inhoudelijk voor mij betekent.

Ik zag het eerder misschien als iets negatiefs over mezelf. Ik sta immers bekend als ‘de mierenneuker’ en heb er in mijn leven vaak genoeg commentaar op gehad. En het doordraven in nauwkeurigheid heeft zich uiteindelijk uitgemond in twee burnouts. Niet heel positief toch?

Toch wel! Ik moest alleen nog leren omdenken, al zij het op een harde manier. Het optimaliseren van biomechanica en leefstijl kijkt behoorlijk nauw. Het werken met en al helemaal het helpen van mensen doe je het best gewetensvol. Maar hey, dat vind ik he! Ik zou waarschijnlijk meer geld mogen vragen voor wat ik lever en investeer voor mijn klanten. En tegelijkertijd zou ik waarschijnlijk ook meer van dit soort filmpjes mogen plaatsen waar ik nog minder tevreden ben over mijn uitvoering dan mijn vorige filmpjes en foto’s. Maar ook ik ben niet perfect. Ik kan enkel en niet meer dan mijn best doen, zo nauwkeurig mogelijk werken, mijn afspraken nakomen en vooral waarmaken wat ik beloof. En intussen proberen mijn consciëntieuze werkwijze vooral niet door te laten slaan.

Net zoals het oefenen van de neutrale houding. Het is een oefening waar al mijn klanten aan moeten wennen. Tijd en geduld is voor hen vaak het lastigste. Fascia releases en de toewijding hieraan zorgen er écht voor dat oude, niet dienende houdingspatronen zoals bijvoorbeeld een bolle bovenrug of een extreem holle onderrug verdwijnen en er plaats gemaakt kan worden voor correcte houdingsmogelijkheden en daarmee een pijnvrij leven. En ook ik zal hier nog een hele tijd mee blijven worstelen. Maar laat ik nu eens niet doordraven in mijn nauwkeurigheid en genieten van de vooruitgang die ik reeds heb geboekt! 😏