Tijdens functionele bewegingen worden spieren zowel korter als langer. Denk bijvoorbeeld aan sprinten, er zit een actie gekoppeld aan het strekken van de benen en armen. Indien je je spieren alleen maar oprekt en er geen actie aan koppelt, dan schakel je als het ware je spieren uit. Het levert hooguit een tijdelijke opluchting op wanneer je pijn hebt, maar op de lange termijn een verergering van je problemen.

Zie het als een elastiek dat je gebruikt om een verpakking bijeen te houden na openen. Na verloop van tijd haal je het elastiek eraf en is de elasticiteit verdwenen. Het elastiek veert niet meer terug naar zijn oorspronkelijke staat. Het is broos en breekbaar, het biedt geen ondersteuning meer aan je verpakking. Je gewrichten gaan nog meer zeuren dan dat ze al deden doordat je pezen en banden het werk alleen moeten doen omdat je spieren het niet meer aan kunnen. De stabiliteit gaat achteruit, je kwaliteit van bewegen nog meer en er komen steeds meer pijntjes om de hoek kijken.

Door optimaal gebruik te maken van de functie van je spieren en deze dus actief te verlengen én te verkorten tijdens functionele bewegingen, word je leniger, sterker en stabieler. Gooi hier correcte rompspanning bovenop en je creëert de juiste voorwaarden voor het oplossen van de meest voorkomende problemen in je lichaam.