blank

Om iemands manier van bewegen te analyseren, doen we dit het beste tijdens een sprint op maximale snelheid. 💯 Dan is het onmogelijk om te corrigeren, vast te houden of te compenseren. Ik ben geen hardloper en ik zal het hoogstwaarschijnlijk ook nooit worden. Het is echter wel één van de belangrijkste functies van ons lichaam. Zonder aandacht te besteden aan rennen, is mijn looppatroon (gait) toch aanmerkelijk verbeterd: meer stabilisatie vanuit mijn heupen, minder zwabberen van benen en voeten, veel betere rotatie in bovenrug, rechterarm werkt efficiënter mee in het verwerken van energie, minder stuiterend, meer voorwaarts bewegend. Het grootste verbeterpunt is sinds het begin niet veranderd. Ik heb nog steeds veel compressie in mijn rechterkant waardoor de linkerkant minder efficiënt mee kan werken.

In het eerste filmpje zie je het verschil tussen oktober 2020 en januari 2021.
Het tweede filmpje zie je mijn gait op dit moment, januari 2021. Achterkant en zijkant.

Je moet eerst efficiënt bewegen voordat je kunt beginnen met rennen en niet andersom! Ik hoor te vaak dat mensen precies de andere denkwijze hebben: starten met hardlopen om ‘weer fitter te worden’. 🚫 Rennen is een behoorlijk complexe en zware belasting op je lichaam. Leer eerst correct ademen, lopen en roteren. Dan zul je zien dat het hardlopen ook ineens veel efficiënter gaat, minder energie kost en het dan pas écht lekker voelt. Wie weet, word ik zelfs ooit nog een echte hardloper. 😉