Fascia (ook wel bindweefsel genoemd) is een relatief nieuw begrip in de geneeskunde- en revalidatiewereld. Het is ca. 15 jaar geleden voor het eerst onderzocht door wetenschappers en het voegt een derde systeem toe aan de twee waar we allemaal al zeer bekend mee zijn: het skelet en het spiersysteem. Fascia is het grootste systeem in ons lichaam en verbindt het skelet en spiersysteem met elkaar. Als je het 25 keer vergroot, lijkt ons fasciasysteem op een spinnenweb. Het omhult je gehele lichaam. Huid, spieren, organen en botten zijn met elkaar verweven dankzij fascia.

Fascia is honderden jaren genegeerd in de wetenschap. Als men het lichaam beter wilde begrijpen, ontleedde men kadavers en werden de huid en het verbindende materiaal (fascia) weggesneden om de spieren en botten van begin tot einde te kunnen zien. Fascia was slechts een ‘verpakkingsmateriaal’.

Men heeft nu ontdekt dat fascia niet alleen het grootste systeem in ons lichaam is, maar ook heel specifieke ‘lijnen’ trekt in het lichaam. Als je een restrictie in je fascia hebt, verandert dat de positie van het bot en spierweefsel daaromheen. Je houding en bewegingsuitslag veranderen met als gevolg het ontwikkelen van klachten over je gehele lichaam.

Neem als voorbeeld de houding die de meesten tegenwoordig hebben: een bolle bovenrug en nek die naar voren hangt. Een behoorlijke compressie van het bovenlichaam. Dit komt met name door het vele zitten en werken aan apparaten zoals laptops en telefoons. Voorheen was de oplossing hiervoor dat de rugspieren versterkt moesten worden zodat deze spieren je weer ‘recht trekken’. Nu weten we dat het bindweefsel, en de bijbehorende lijnen die dit trekt, de positie en mogelijkheden van deze spieren (en omliggende botten/gewrichten) beperken. In dit voorbeeld is het vaak de fascia aan de voorkant van het lichaam dat hier de meeste problemen oplevert. Het spinnenweb aan bindweefsel is verkleefd aan je ribben en borstkas. Dus hoeveel je die rugspieren ook traint, je gaat het daadwerkelijke probleem hier niet mee oplossen. Het bindweefsel blijft je uiteindelijk terug in diezelfde houding trekken totdat de beperkingen daar worden weggenomen.

Verklevingen in je fascia kun je onder andere losmaken met Myofascia Release, of MFR afgekort (“myo” betekent spier). De fascia kan je om te beginnen bevrijden van restricties door middel van drukpuntmassage met een tennisbal, lacrossebal of andere tools. Blokkades opheffen waarna er met corrigerende oefeningen een beter postuur en beweegpatroon aangeleerd kan worden. Op deze manier wordt je gehele lichaam beter uitgelijnd, staat het minder in compressie, kan het dus ook veel efficiënter bewegen én kun je chronische pijn gedag zeggen. Dit soort trajecten zijn allesbehalve wat je al gewend bent van je fysio of sportschool. Ingesleten beweegpatronen verander je niet zomaar. Dit heeft tijd en toewijding nodig. Daarnaast heeft ieder persoon zijn eigen problemen en restricties. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal komt er nogal wat om de hoek kijken als je blijvende veranderingen in je lichaam en dus leven wilt maken.

Een bekender beroep dat grotendeels op kennis van fascia is gebaseerd is de osteopathie: “verminderde beweeglijkheid van weefsels en structuren in het lichaam heeft een nadelige invloed op de gezondheid.” Daar waar ik mij focus op de fascia van de spieren, is een osteopaat een echte specialist als het gaat om fascia van de organen en gewrichten. Daar waar ik mij specialiseer in beweegpatronen, is een osteopaat de specialist als het gaat om diepliggende problemen of beperkingen op spier-, pees-, skelet- en orgaangebied.

Uiteindelijk draait het om verbetering en resultaten. En juist hiermee wordt het belang van fascia duidelijk! Ik schreef in september al over mijn eigen resultaten: De weg naar pijnvrij bewegen en trainen.

Duidelijke visuele verbetering in mijn postuur en geen pijnklachten meer in rug, nek en schouders. Deze resultaten zijn enkel en alleen behaald dankzij MFR! Blokkades en verklevingen oplossen in mijn fascia. That’s it!

En niet alleen ikzelf, maar ook mijn klanten boeken giga vooruitgang. Mijn klant Benedicte schreef er onlangs ook een klein stukje over: “We werken op dit moment aan mijn ‘functionele patronen’. Als het ware leer ik opnieuw lopen en bewegen op een manier die bij mijn lichaam past. Pijntjes en blessures verdwijnen al, en ik voel me, zelfs al na een maand, sterker, soepeler en ik beweeg veel vrijer.”
Door de compressie in haar ribbenkast en verklevingen rondom haar heupen op te lossen met MFR, staat ze nu veel rechter en meet ze nu zelfs 2 centimeter meer in lichaamslengte.

En zo blijven de resultaten zich in relatief korte tijd opstapelen:
“Tijdens het koken heb ik geen last meer van mijn tenniselleboog en onderrug”  
“Mijn voetklachten zijn drastisch verminderd!”
“Ik heb geen pijn meer in mijn onderrug tijdens het strijken”

Veel klachten en pijntjes worden geaccepteerd, want ‘het hoort er nu eenmaal bij’. Vraag jezelf nog maar eens af hoeveel pijn jij dagelijks tolereert.. Herinner jezelf eraan dat je beter verdient en handel er ook naar!

Laat het mij zeker weten als jij zo ver bent. 😊