Op de vraag wat rust is, zijn zeer veel antwoorden mogelijk. Veelal denken mensen dan aan de lichamelijk betekenis. Niet bewegen en geen energie verbruiken. Maar hoeveel rust krijg je als je hoofd nog heel onrustig is? De diepere betekenis van rust in je hoofd is waar mensen zich liever niet mee bezig houden.

Rust en ontspanning is iets dat mensen vaak als eerste over het hoofd zien. Ze klagen over een volle agenda en weten niet wanneer ze bijvoorbeeld moeten trainen en tijd moeten maken om kwalitatief goede voeding te bereiden en eten. Mensen realiseren zich vaak niet dat ze eigen baas zijn over hun eigen agenda. Jij bepaalt zelf hoe vol je agenda is.

En realiseer je dat rusten meer is dan niets doen. Het betekent vaak juist dingen laten. Door ‘lichamelijk’ te rusten kun je prima herstellen van een zware training, maar als je een burn-out of depressie hebt of overspannen bent, herstel je niet zomaar even na een nachtje slaap. Dit heeft vaak maanden, zo niet jaren nodig. Aangezien ik zelf twee burn-outs achter de rug heb, heeft rust een hele grote rol in mijn leven gekregen. Rust nemen was iets dat ik verschrikkelijk vond. Zowel lichamelijk, maar vooral geestelijk. Ik werd er enorm kriegelig van. Stilzitten en niks doen. Nog meer onrust die door mij heen ging. Ik moest mijzelf bezighouden om dit niet te ervaren! Een neerwaartse spiraal waar zoveel mensen in zitten. En hoe realistisch is die onrust? Ga je gelukkig worden met wat je hebt, of ongelukkig over wat je niet hebt? Die keuze mag je zelf maken.

Hoe meer tevreden je met jezelf bent en hoe meer voldoening jij iedere dag uit het leven haalt, bepalen hoeveel rust jij kunt ervaren. Door meer rust door de dag te ervaren, zul je logischerwijs ook beter slapen. Een ontspannen hoofd slaapt nog beter dan een ontspannen lijf. Iedere dag werken, eten, drankje, “Netflix & chill” en naar bed gaat dan niet volstaan. Tijd voor ontspanning en tijd voor uitdaging zouden bovenaan je prioriteitenlijst moeten staan.

De meesten denken bij mentale ontspanning snel aan meditatie. Of iets anders ‘zweverigs’. Meditatie is zeker een aanrader om leren om te gaan met gevoelens van innerlijke onrust. Maar buiten in het zonnetje zitten of met je blote voeten in het gras of zand en gewoon ‘even zijn’, kan hetzelfde effect hebben als mediteren. Zolang je maar je telefoon uit of op stil zet en je gedachten hun vrije gang kunnen gaan. Niks zweverigs aan wat mij betreft! Ben gewoon eens stil en doe en moet vooral eens even helemaal niks. Ademhaling is wat mij betreft dé belangrijkste pijler in rust. Het beïnvloedt direct je hersenen en heeft onnoemelijk veel voordelen. Zowel mentaal als fysiek. In een volgend blog zal ik hier dieper op in gaan.

Veel mensen vinden het dagelijks hoog houden van alle ballen die ze in de lucht hebben al meer dan voldoende uitdaging. Uitdagingen zonder voldoening, want vaak houden ze ballen hoog voor anderen mensen. Wanneer doe je iets wat jou gelukkig maakt, wat jou verder helpt in jouw leven? Geen tijd is echt geen excuus. Verruil eens het op de bank hangen om aan je eigen doelen te werken. Wat zou je graag willen bereiken? Of verbeteren? Of ontwikkelen? Maak dit duidelijk voor jezelf en besteed hier iedere dag een uur of zelfs maar een half uur aan. Luister een podcast of audioboek, lees een boek over het onderwerp dat je gekozen hebt. Jij hebt zelf de controle! Dus gedraag je ook zo.

Het optimaliseren van mijn rust heeft mijn slaap drastisch veranderd. Een kijkje in mijn dagindeling geeft wellicht wat handige inzichten voor jezelf:

  • Ik ga iedere dag rond dezelfde tijd naar bed en ik sta op dezelfde tijden op. 7 dagen per week. Dit helpt mijn bioritme (circadiaans ritme) beter te functioneren.
  • Ik snooze nooit!!
  • Mijn dag begint met daglicht op mijn lijf. Of door een ochtendwandeling of dankzij een daglichtlamp. Beide ca. 15 minuten. Ook dit helpt bij circadiaans ritme en daardoor ook bij het slapen.
  • Iedere dag maak ik een haalbare planning:
    Overdag zorg ik dat ik mijn werk zoveel mogelijk af is. PT sessies, schema’s, analyses, administratie, coaching, etc. Ik kan op voorhand inschatten hoeveel werk ik voor die dag heb, dus dan weet ik ook hoeveel tijd ik over heb voor mijn eigen trainingen en mijn studie.
    In de avonden begin ik redelijk snel tot rust te komen en komt mijn creativiteit naar bovendrijven. Dat zijn vaak de momenten dat ik blogs zoals deze schrijf, maar ook juist dat ik nóg meer rust neem. Mediteren, fascia releases en training en zeker niet het onbelangrijkste: tijd voor en met mijn vrouw.
  • Een ander heel belangrijk punt heb ik al in het eerste deel van deze serie genoemd: geen gebruik van social media meer! Bizar hoeveel rust dat geeft.

Het optimaliseren van mijn rust heeft al tot betere slaap geleid! De volgende stap is werken aan het circadiaans ritme, waar mijn volgende blog over zal gaan.